Asuntosijoittaminen osakeyhtiön kautta vai yksityishenkilönä?

Voimme heti alkuun paljastaa, että kysymykseen ei ole yksioikoista vastausta, mutta tämän tekstin luettuasi ymmärrät selkeämmin, kuinka aiheeseen tulisi suhtautua omalla kohdallasi. Mainittakoon myös, että on hyvä idea rakentaa molempia taseita – sekä yrityksen että omaa henkilökohtaista tasetta.

Osakeyhtiön kautta sijoittamisesta yleisesti

Aluksi on hyvä pohtia hieman yhtiörakennetta. Osakeyhtiön kautta on mahdollista sijoittaa siten, että
1) perustat uuden yhtiön, jonka omistat henkilökohtaisesti
2) ostat asuntoja olemassa olevalle yhtiöllesi, joka tekee muuta liiketoimintaa
3) Holding-yhtiösi omistaa asuntoihisi sijoittavan yrityksen (ja muuta mahdolliset yhtiösi).

Kun rakennat asuntosalkkua pitkäjänteisesti, näistä järkevin vaihtoehto on usein perustaa asuntoihin sijoittava yhtiö holding-yhtiösi alle.Tällöin eri yhtiöiden toimialat pysyvät selkeästi erillään, eri liiketointen riskit on rajattu yhtiökohtaisesti ja mikäli haluat myydä yhden firmoista, voit myydä yhtiön suoralla selkeällä osakekaupalla liiketoimintakaupan sijaan. Kaikki kolme edellä mainituista vaihtoehdoista ovat hyviä, mutta vaihtoehto 3 on ammatimaisen sijoittajan valinta.

Osakeyhtiön kautta sijoittamisen edut

Osakeyhtiön kautta sijoittamisen etuna verrattuna yksityishenkilönä sijoittamiseen on ehdottomasti veroetu. Maksat yhtiön sisään kertyneistä pääomatuloista (vuokra- ja luovutusvoitot) 20 % yhteisöveroa. (Yksityishenkilönä vastaava luku on 30 tai 34 %.). Tämä on hyödyistä suurin ja juuri tämän takia osakeyhtiön kautta sijoittaminen on suosittua. Toisena hyötynä voidaan mainita riskin rajautuminen esimerkiksi velkavivun osalta – vain yhtiö on vastuussa veloista, et sinä henkilökohtaisesti. Kun asuntosijoitusyhtiösi pääoma kasvaa, pääset myös käsiksi huojennettuun osinkoon, joka on kevyiten verotettua mahdollista osinkoa Suomessa.

Osakeyhtiön kautta sijoittamisen huonot puolet

Osakeyhtiön kautta sijoittaja saa pankista ainakin alussa hyvinkin heikosti lainaa verrattuna palkkatuloilla toimeentulevaan yksityishenkilöön. Valmistaudu siis tiukkoihin neuvotteluihin pankin kanssa. Osakeyhtiön kautta ainakin alussa syntyy hallinnollisia kuluja mm. tilinpäätöksestä ja yhtiön perustamisesta. Tämän lisäksi osakeyhtiö on hallinnollisesti enemmän aikaa vievää kuin yksityishenkilönä, mutta suurista summista tai suuresta ajasta tässä ei varsinaisesti ole kysymys.

Yksityishenkilönä sijoittamisen edut

Pankit rakastavat yksityishenkilöitä, etenkin palkkatulollisia yksityishenkilöitä. Jos ja kun olet palkkatöissä ja haet pankista lainaa, pankki kysyy vain, paljonko haluat. Yksityishenkilönä sijoittaminen on myös hallinnollisesti kevyempää, sillä ilmoitat veroilmoituksessa pääomatulosi ja säädät joka vuosi ennakkoveron kohdalleen. Näin yksinkertaistettuna.

Yksityishenkilönä sijoittamisen huonot puolet

Yksityishenkilön pääomatuloverotus on Suomessa hyvinkin raskasta verrattuna esimerkiksi osakeyhtiön verotukseen etenkin silloin, kun asuntosijoitusyhtiöstä ei nosteta osinkoja. Lisäksi olet yksityishenkilönä vastuussa veloista, joita otat nimiisi.

Yhteenveto

Otsikon aiheesta voisi kirjoittaa kirjan, joten tässä artikkelissa käsiteltiin tärkeimmät pääpiirteet sijoittamisesta asuntoihin osakeyhtiön kautta vs. yksityisenä omistajana. Tekstissä ei ole vedetty mutkia suoraksi, mutta on selvää, että yhteen blogipostaukseen ei voi kirjoittaa aiheesta kaikkea auki.

Kumpaa sinun siis kannattaisi tehdä – sijoittaa osakeyhtiön kautta vai itse? Hyvä nyrkkisääntö on seuraava: kun pankki kertoo, että nyt asuntoja alkaa olla sellainen määrä, että olisi hyvä perustaa osakeyhtiö, on hyvä aika perustaa osakeyhtiö. Jos aloitat ostamaan ensimmäisen sijoitusasunnon, voi olla hyvä idea ostaa ensimmäiset asunnot henkilökohtaisiin nimiin, sillä verohyöty ei alussa ole niin kovin merkittävä. Vastaavasti jos sijoitat esimerkiksi yrityskaupasta tullutta suurehkoa alkupääomaa, kannattaa todennäköisesti sijoittaa suoraan yhtiön kautta.

Molempia taseita on hyvä rakentaa, sillä siitä ei todellakaan ole haittaa, että on vauras sekä yksityishenkilönä että yhtiön omistajana. Sijoitit sitten yksityishenkilönä tai yhtiönä, me Neliöt Liikkuulla palvelemme Sinua asuntojesi vuokrauksessa. Mikäli haluat keskustella aiheesta lisää, soita vuokravälityksen henkilökunnallemme. Me palvelemme sinua.

Oletko vuokraamassa asuntoa? Uudenmaan kokeneimmat ja ammattitaitoisimmat vuokravälittäjät ovat palveluksessanne. Ota yhteyttä!