Asunnon vuokran määräävät markkinavoimat. Kuten asunnon myyntihinnan, myös vuokran suuruuden määräävät kysyntä ja tarjonta. Yksi suurimpia eroja asunnon myynnissä ja vuokrauksessa on, että vuokrahinnoista ei käytännössä koskaan tingitä.
Miksi asunnosta liian suuren vuokran pyytäminen on suurin virhe, jonka asuntosijoittaja voi vuokrausprosessissa tehdä?
Asunnosta saa aina haluta yli markkinahinnan olevaa vuokraa. Mikäli asunnon vuokrapyyntö asetetaan liian korkealle, kohde ei mene vuokralle. Vaikka kohde menisikin vuokralle, vuokralainen yleensä irtisanoo asunnon varsin pikaisesti löytäessään edullisemman itselleen sopivan asunnon. Kun kohde ei mene vuokralle, tyhjä kuukausi maksaa sinulle kuukausittain yhden bruttovuokran verran menetetyissä tuloissa. Mikäli kävisikin todella poikkeuksellinen tuuri ja saisit ylipyynnillä asunnon vuokrattua, vuokralainen irtisanoo sopimuksen yleensä varsin pian, jolloin uuden vuokralaisen etsimisestä aiheutuu jälleen kustannuksia.
Liian matala vuokrapyyntö lienee itsestään selvä asia, mutta on myös hyvä mainita. Liian matalalla vuokrapyynnillä euroja jää pöydälle, jolloin vaurastut hitaammin. Kun asunnon vuokrapyyntö asetetaan liian matalalle, asunnon eniten tarvitseva asukas voi jäädä rannalle ja joku toinen muutti asuntoon ihan vain siksi, kun asunto oli liian edukas. Tällöin syntyy hyvinvointitappiota.
Oikea vuokrapyyntö on tie voittoon
Miten oikea vuokrataso sitten määritellään? Parhaiten vuokrataso PK-Seudulla soittamalla Neliöt Liikkuulle. Pidempi vastaus on monisyinen, mutta suurimmat syyt ovat olemassa oleva tarjonta vuokra-asuntopalveluissa vastaavissa asunnoissa. Täältä löytyvät vuokrapyyntien ylärajat. Mikäli Helsingissä tietyllä alueella vastaavista yksiöistä, kuin sinulla, pyydetään vuokraa 750-800 e/kk, tiedät, että tässä on markkinavuokran yläraja. Miksi tässä on markkinavuokran katto? Koska mikäli asunnon oikea markkinavuokra olisi 750 e/kk, kyseinen asunto menisi vuokralle käytännössä heti. Asunnon oikea vuokra lienee tässä tapauksessa noin 730 e/kk tai vastaavaa.
Asuntoa vuokraavat ihmiset katsovat uutta asuntoa vuokrahakuvahdeilla usein kuukausia, jolloin heille muodostuu tietystä alueesta erinomaisen hyvä käsitys kulloinkin voimassaolevista markkinahinnoista. Vuokralainen on hyvin tarkka rahasta. Mikäli sijoitusasuntosi ei mene vuokralle tietyllä hinnalla, on hyvä idea tarkastaa vuokraa alaspäin esimerkiksi vain 10-20 e/kk. Näinkin pieni lasku auttaa usein löytämään oikean vuokralaisen.
Toinen erinomainen keino löytää hyvä vuokralainen hyvällä vuokrahinnalla on pyytää vain 1 kuukauden vuokravakuus. Yhden kuukauden vakuus on sellainen raha, joka vuokralle muuttavalta usein löytyy pankkitililtä tai vaikkei löytyisikään, se on paljon helpommin järjestettävissä kuin kahden kuukauden vakuus. On karu tosiasia, että pieniin asuntoihin vuokralle muuttavilla ihmisillä ei ole pankkitillään esimerkiksi 1 460 euron edestä ylimääräistä vakuusarahaa. Sen sijaan 730 euroa löytyy hyvinkin. Ja mikäli vahinko kävisikin asunnollasi, ei yhden kuukauden lisävakuus pelasta juuri mitään.
Yhteenveto
Aseta sijoitusasuntosi vuokra heti kättelyssä oikealle tasolle, niin vältät tyhjät kuukaudet ja maksimoit mahdollisuutesi saada hyvä pitkäaikainen vuokralainen, joka lyhentää sinun asuntosijoituslainojasi mahdollisimman pienellä vaivalla ja kuluilla. Hyvä ajatus on myös pyytää “vain” yhden kuukauden vakuus, sillä suurella osalla vuokralaiskandidaatteja ei yksinkertaisesti ole kahden kuukauden vakuutta pankkitilillä.
Kun sijoitusasuntosi vuokraus on PK-seudulla ajankohtaista, soita meille. Me Neliöt Liikkuulla autamme sinua kaikissa asuntojen vuokraukseen ja myyntiin liittyvissä asioissa.
Oletko vuokraamassa asuntoa? Uudenmaan kokeneimmat ja ammattitaitoisimmat vuokravälittäjät ovat palveluksessanne. Ota yhteyttä!